Sfantul Alexandru

Sfantul Alexandru a fost ales episcop al Alexandriei dupa moartea lui Achillas in anul 313. Sfantul Alexandru a fost un personaj de seama al primului sinod ecumenic de la Niceea (325). In opinia lui Alexandru, erezia ariana isi afla sorgintea in subordinationismul lui Pavel din Samosata si Lucian din Antiohia.

Ce puteti gasi in aceasta categorie?

  • Acatistul Sfantului Alexandru

    Acatistul Sfantului Alexandru; Noi, turma ta, prin vitejia ta, ierarhe, izbavindu-ne de marirea idoleasca a celor necredinciosi, multumim tie si cantam cantare pentru biruinta. Celui ce a doborat pe Arie si, cu totul, a legat limba filosofului, graim: Bucura-te, Sfinte Ierarhe Alexandre!

  • Catedrala Episcopala Sfantul Alexandru din Alexandria

    In anul 1836, la doi ani de la infiintarea orasului de catre domnitorul Tarii Romanesti, Alexandru Dimitrie Ghica (1834-1842), locuitorii si-au ridicat o biserica din lemn cu hramul "Sfantul Alexandru”, care in scurt timp a devenit neincapatoare. De aceea, dupa un efort sustinut, epitropia orasului a reusit sa construiasca, intre anii 1869-1898 actuala Catedrala, tarnosita de Mitropolitul Iosif Gheorghian la data de 6 decembrie 1898.